Traductor / Translator

martes, 16 de junio de 2009

S'era menorquina

Foto: Maria garcia


La definició que ens dóna es Diccionari de Català-Valencià-Balear sobre s’era, es que és un espai de terra, generalment rodó, de deu a trenta metres de diàmetre, damunt el qual es posen els cereals o llegums per batre'ls i separar sa palla del gra.
Però una de ses coses més peculiars per la qual, ses eres de Menorca es diferencien de la resta, és que aquestes estan enrajolades normalment amb una rajola vermella molt típica a s’illa.
No és d’estranyar veure’n varies passejant per es camins de Sant Lluís, i sense anar més enfora, a s’entrada des poble se’n troben dues en bastant bon estat. Aquestes, pertanyen al Lloc d’en Caules, l’espectacular casat que hi ha just a la vora.

Aquestes placetes perdudes en mig del camp, constitueixen i formen part del paisatge quotidià de s’illa de Menorca. Han passat els anys aguantant tempestes i treballs, i també els records d’infantesa de qui hi vivia a prop. Ara no son més que eines dibuixades i escampades dins les terres de cap senyor.


Més endavant explicarem quines eren les seves funcions i com s’hi treballava.


Foto: Magdalena Sintes Orfila

No hay comentarios:

Publicar un comentario