Traductor / Translator

viernes, 29 de mayo de 2009

El penell des Molí de Dalt



En Miquel Rotger, veí des poble i col·laborador des Molí de dalt, ens va fer fa un temps un gran regal, un penell de llenya fet a mà per ell mateix. Amb aquest utensili podem saber d’on ve es vent en qualsevol moment.
Però el més interessant d’aquest penell, es que és pràcticament igual al que aquest mateix molí tenia col·locat a principis del segle passat al seu dintell, nom que se li dóna a sa terrassa. I no és només açò, si no que els altres dos molins des poble, també gaudien d’una peça igual per saber sa direcció des vent, també utilitzaven un penell amb forma de peix.
Sa tradició de la mar n’és present a quasi tota Menorca, i com no, també a Sant Lluís gràcies a sa gran quantitat de costa, platges i cales que li pertanyen. No és d’estranyar que avui dia encara moltes famílies disposin d’una casa a dins es poble i una caseta a sa vorera de la mar. Aquestes encantadores casetes pescadores que han passat de pares a fills a traves dels anys, utilitzades per anar a passar l’estiu per aprofitar sa fresca de la mar i per descansar, però que anys enrere estaven ocupades per els antics  pescadors des poble.

Tornant al penell col·locat al molí, la seva forma de peix delata aquesta tradició pescadora dels antics santlluïssers, i delata també la importància dels moliners de saber la direcció del vent d’una manera ràpida com també ho havien de saber els bons pescadors. Hem de tenir en compte que es molí te la capacitat de poder-se encarar plenament en la direcció d’on ve el vent per poder girar, per açò, el penell era un eina imprescindible.

A continuació us mostrem un parell de fotografies per corroborar la anterior explicació:

Molí de Baix
Guillermo Pons Coll

                                                                        Molí de Dalt
                                                                  Juan Antonio Pons

No hay comentarios:

Publicar un comentario